״שני צמחוני״ בגרסה טבעונית וטעימה…שלא כהרגלי, אני לא מצטנעת, מדובר בקציצות מפתיעות וטעימות. וכן, טבעוניות. ללא ביצים ומוצרים מהחי. המראה שלהן מזכיר קציצות בקר שיגרתיות והמרקם נהדר, בזכות השילוב בין מחית עדשים שחורות לעדשים שלמות שנכנסות לתערובת. שיבולת השועל קושרת את מרכיבי הקציצות והבצל המטוגן מעניק להן עסיסיות. מומלץ להגיש עם סלט ירקות קצוץ דק, או סלט עגבניות שרי, בצל ושום, לצד טחינה. במקרה הזה הכנתי טחינת פסטו, מתכון בהמשך
בפעמים הרבות שהכנתי את הקציצות, היה לי נחמד לגלות, שגם חובבי בשר מושבעים, נהנו מהן מאוד, וגם ילדים (שכנראה המראה הזכיר להם קציצות בשר או מיני המבורגר ) הסכימו לנסות, לטעום ואף לאהוב.
אז כל מה שנשאר לכם לעשות זה לנסות, ולספר לי מה דעתכם… (ואם תכינו ותשלחו תמונה – זה בכלל יהיה כיף!)
המתכון התפרסם לראשונה במדור 3 על 3 במגזין ״דרך האוכל״ חודש מאי צילום אנטולי מיכאלו.
החומרים ל 12 קציצות:
1 כוס עדשים שחורות, שטופות
שמן, לטיגון
1 בצל, קצוץ
6 כפות שיבולת שועל דקה
3/4 כפית כמון
1/2 כפית פפריקה מתוקה
מלח, פלפל שחור
1 שן שום, כתושה
1 כפית חרדל
1/4-1/3 כוס פירורי לחם
1/2 כוס פטרוזליה, קצוצה
להגשה: טחינת פסטו (מתכון בהמשך)
אופן הכנה:
מבשלים את העדשים השחורות בסיר עם מים לכיסוי במשך 20-25 דק׳, עד שהן רכות, אך עדיין נגיסות. מסננים ומצננים
מעבירים 3/4 כמות מהעדשים למעבד מזון וטוחנים עד קבלת מחית חלקה
מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל במעט שמן עד שהוא מתרכך ומזהיב קלות
משרים את שיבולת השועל ב 2 כפות מים במשך 2 דקות, עד שהיא מתרככת והמים נספגים
מערבבים בקערה את מחית העדשים, העדשים השלמות, הבצל, התבלינים, הפטרוזליה, השום והחרדל, שיבולת השועל ופירורי הלחם עד קבלת תערובת מגובשת. אם צריך, מוסיפים עוד פירורי לחם
בשלב זה ניתן לטעום ולתקן תיבול
צרים מהתערובת קציצות עגולות. מחממים מעט שמן במחבת פסים ומטגנים את הקציצות משני הצדדים עד שמופיעים סימני צריבה (הופכים בעדינות בעזרת מרית שטוחה).
בהגשה מזלפים טחינת פסטו על הקציצות
טחינת פסטו:
שילוב בין 2 מרכיבים שאני מאוד אוהבת עם טעמים דומינטים המחמיאים לקציצות
1/2 כוס טחינה גולמית
מיץ מ 1/2 לימון
מלח
1/2 כוס מים קרים
1-2 כפות רוטב פסטו (ללא פרמזן)
אופן הכנה:
מערבבים בקערה את הטחינה, מיץ הלימון והמלח, את המים מוסיפים בהדרגה תוך כדי ערבוב עד קבלת הסמיכות הרצויה. מוסיפים את הפסטו ומערבבים. מתקנים תיבול
במה ניתן להחליף את שיבולת השועל לרגישים לגלוטן?
היי שירה,
לאופציה לא טבעונית- ביצה ופירורי לחם (ללא גלוטן) לפי הצורך.
לאופציה טבעונית- משמיטים את שיבולת השועל מהמתכון, ומוסיפים רק מפירורי הלחם לפי הצורך. תני לתערובת לעמוד כמה דק׳. להכין קציצות ולהפוך בעדינות כשמטגנים על מחבת פסים.
במקרה הזה הקציצות יהיו יותר עדינות מבחינת המרקם שלהם וידרשו עבודה עדינה יותר, זאת בהשוואה לתערובת עם שיבולת השועל.
בהצלחה,
ענת
פשוט מעולה. הקציצות טעימות ביותר.
קלות להכנה.תודה על עוד מתכון מפתיע וטעים.
תודה רבה דקלה! שמחה מאוד לשמוע 🙂
הי, אשמח לדעת האם אפשר להחליף את פירורי הלחם, שפשוט אין לי בבית, בקמח מלא?
היי קרן,
לדעתי, במקרה הזה, הקמח לא יעזור לגבש את התערובת – נסי אולי להגדיל את כמות שיבולת השועל, להוסיף מעט מים שיספג היטב בשיבולת השועל (ושלא יהיה מיימי), ואחרי שאת מוסיפה אותם לתערובת ומערבבת היטב
תשאירי את התערובת בצד לכ 10-20 דק׳ ותראי אם התערובת מתגבשת וניתן ליצור קציצות
לא ניסתי אומנם אבל אולי יעזור
אשמח לעדכון אם כן,
תודה!
ענת
האם ניתן לאפות את הקציצות?
כן, מציעה לעטוף את הקציצות בפירורי לחם מ 2 הצדדים להניח על תבנית אפייה עם נייר אפייה ולהזליף מעט שמן מעל כל קציצה –
לאפות עד הזהבה קלה ולהוציא בזהירות – המקרם שלהן עדין
שלום לך.
הכנתי בגרסה האפויה ובגרסה המטוגנת.
שתיהן טעימות.
תודה על מתכון זה.
מיכל, תענוג לשמוע! שמחה שחזרת לדווח
תודה!
הכנתי, הוספתי מעט פלפל ירוק חריף, יצא מצויין, קצר שבחים,
פלפל ירוק חריף- נשמע שידרוג נהדר לקציצות!
כיף לשמוע, תודה!
הי ענתי,
סוף סוף הכנתי את קציצות העדשים השחורות שלך שכבר הרבה זמן היו אצלי על הכוונת… הוספתי גזר וביצה (מפחדת להכין בלי ביצה;)
נגלה שניה כרגע במחבת…
יצאו טעימות ומהממות! אולי אקפיא חלק כי יצאו לי המון (בטח איזה 25.. עשיתי מכוסוחצי של עדשים).
הבלוג מקסים והתמונות מהממות ועושות חלק לבשל (ולאכול! )
נשיקותXXX
צאלה
צאלה נהדרת! איזה כיף לשמוע. לבריאות ותהנו!
וממש אל תחששי לוותר על הביצה. באחריות, הן יצאו נהדר.
נשיקות בחזרה
ענת
ממש טעים וקל להכנה
כולם נהנו וביקשו את המתכון
קרן, איזה כיף לשמוע ותודה שחזרת לשתף!
שבוע טוב!
ענת
נשמע מעולה, אפשר לוותר על החרדל?לשים משהו במקום?
היי יעל,
אפשר לוותר ואפשר גם רוטב ברבקיו
בהצלחה
ענת, מישהי שיתפה את המתכון הזה בקבוצת בישול טבעוני בפייסבוק והכנתי אותן אתמול. הקציצות האלו הן הקציצות הכי טובות שיצאו לי מאז שהפכתי לטבעונית לפני 3.5 שנים. הטעם והמרקם פשוט מושלמים! תודה לך על המתכון המנצח ומקווה שתמשיכי להפתיע עם עוד מתכונים טבעוניים!
אנה, תודה שחזרת לעדכן! שמחה מאוד לשמוע שהקציצות היו לטעמך וכן, האמת, מרגש לשמוע שהן הכי טובות שיצאו לך מזה 3.5 שנים 🙂
מבטיחה עוד מתכונים טבעוניים בהמשך וממליצה לך לנסות את הסינייה כרובית (רשמתי בפוסט הנחיות להפיכת המתכון לטבעוני בקלי קלות) וגם ללביבות כרובית עם קארי ירוק (מחליפים את הביצה ומשתמשים בשיבולת שועל ופירורי לחם, בערך כמו כאן) מסוג המתכונים שחברי הטבעוניים מכינים לא מעט.
אם יש שאלות, אשמח לסייע.
תודה רבה!
ענת
מה אפשר לשים במקום פטרוזיליה למי שממש לא אוהב את הטעם? (רק לא כוסברה)
היי יוליה,
נסי להוסיף מעט אורגנו מיובש או שתוסיפי עוד תבלינים לבחירתך וותרי על עשבי התיבול
בהצלחה
שיבולת שועל דקה זה כמו השיבולת שועל להכנה מהירה של קוואקר?
כן, אפשר להשתמש בה
שאלה אחרונה – אפשר להחליף את הבצל המטוגן בפטריות או משהו אחר? אני רוצה שגם החבר יוכל לאכול והוא נגד בצל
הבצל מעניק עסיסיות לקציצה וחבל לוותר. אם ממש לא אוהבים, נסי לטגן קלות שום (שלא ישרף) ולהוסיף פטריות שמפניון/ פורטובלו קטנות פרוסות, לתבל במלח ופלפל ולטגן עד שכל הנוזלים נעלמים ואת זה להוסיף לבלילת הקציצות.
קחי בחשבון, שכך יהיה מתכון קצת שונה בטעם ובמרקם, אך בהחלט יכול לעבוד. מזמינה אותך להסתכל גם במתכון של המבורגר פטריות ושעועית שחורה שיש כאן בבלוג ולראות איך זה יכול להיראות בסוף.
בהצלחה!
התבלבלתי השריתי ובישלתי שעועית חומה ולבנה-אפשר באותו מתכון?
שלום פולה,
ראי את המתכון שלי להמבורגר שעועית שחורה ופטריות יכול להתאים לך (אם אין לך פטריות ותרי עליהן, אך הן בהחלט מוסיפות טעם ומרקם).
ממליצה להשתמש במתכון בשעועית החומה ולהגיש עם ממרח סלק או גווקאמולי. ראי קישור מצורף https://www.renuar.co.il/he/blog/post50/
בהצלחה!
האם צריך להשרות את העדשים לפני כן?
אני אף פעם לא יודעת מה לעשות במצבים האלה
היי ענבר,
במקרה של המתכון הזה אין צורך להשרות. רק לשטוף ולבשל.
באופן כללי, אני בד״כ לא נוהגת להשרות עדשים (קטניות אחרות כגון חומוס, שעועית – כן צריך)
בהצלחה!
יצאו מדהים-אפילו היו "בסדר" ללא טבעונים בבית…עם שעועית במקום עדשים למרות שקצת התפרקו
טעים!!
הכנתי אתמול. מעבר לכך שהטעם היה פשוט מעולה ונדלקתי על הרעיון, חוויתי כשלון בטיגון והכל פשוט התפרק והיה עיסתי ברמות.. איפה טעיתי? 🙁
תהיתי אם שמתי יותר מדי שמן כשטיגנתי את הבצל לתערובת, באופן כללי אין לי נסיון עם קציצות ולא ברור לי מה החוקים ואיך העיסה צריכה לצאת בסוף..
היי מיכל,
מבאס שהתפרקו הפעם, אבל כמה טיפים לפעם הבאה יעזרו בהכנה: אחרי שהכנת את התערובת תערבבי אותה היטב (ממש ללוש עם הידיים) ובזמן שמוספים את פירורי הלחם, ניתן ממש להרגיש שהתערובת מתגבשת ושהיא אחידה ומתחברת.
אם את עדיין לא בטוחה, נסי לעשות קציצה אחת ולהדק אותה, אם היא לא יציבה עדיין בשלב הזה- היא תתפורר בטיגון ועל כן יש להוסיף עוד פירורי לחם בהדרגה ולערבב שוב.
אופציה נוספת, בפעם הבאה – תכיני את התערובת עם פירורי הלחם, כסי בניילון נצמד והכניסי למקרר לחצי שעה- זה יכול לעזור גם בהתגבשות התערובת.
אני ממליצה על טיגון הקציצות על מחבת פסים, אך בהחלט ניתן לטגן על מחבת עם מעט שמן ולהפוך את הקציצות בעדינות עם תרבד שטוח. ובטיגון הבצל לא צריך הרבה שמן.
בהצלחה!
קראתי על ה"פחד" בלי ביצים, ניסיתי ללא ביצים ואני כזו ששורפת גם תה!
יצא מצוין ואין צורך להוסיף דבר
הקציצות לא התפרקו והכל תותים!
אלופה! תודה רבה תמר, שמחתי! 🙂
הכנתי עכשיו. יצא מעולה, ולקח מעט זמן יחסית.
תודה !
איזה כיף לשמוע אבי, תודה שחזרת לעדכן ולשתף 🙂
הולכת להכין נשמע מושלם. שאלונת: שיבולת שועל רגילה או דקה? יש לי את שתיהן…
תודה!!
שיבולת שועל דקה
בתאבון 🙂
תודה ענת, יצא מעולה, שני הצמחונים שלי אהבו את הקציצות.
כיף לשמוע אורנה! שימחת אותי, לבריאות 🙂
הי. אפשר לטחון בבלנדר?
היי ג׳קי, אפשרי. לטחון עד למרקם חלק 3/4 מהכמות ולשלב עדשים שלמות לתערובת.
בהצלחה
היי, האם בכל זאת ניתן להשתמש בשיבולת שועל לא דקה?
תודה!
כן, אפשר. צריך להמתין שיתרכך ואז להוסיף לתערובת. בהצלחה
הי
האם אפשר לבשל את הקציצות בתוך רוטב עגבניות? מחפשת בנרות מתכון צמחוני מוצלח לקציצות ברוטב עגבניות. תודה!
היי הדס,
מתכוונת לבשל ישירות ברוטב מבלי לצרוב אותם קודם? הן אומנם יציבות אבל אני לא בטוחה שיצליחו להישאר הרבה זמן ברוטב מבלי שמרקמן יפגע.
מציעה לבשל רוטב עגבניות ( ממש לבשל להביא לרתיחה ולהמשיך בישול על אש נמוכה) ובמקביל לטגן מעט את הקציצות ( במקום מחבת פסים אפשר על מחבת עם מעט שמן. לתת להם צריבה יפה) ואח״כ להעביר אותם לרוטב לדקה – שתיים וזהו. הן הרי מבושלות ולא צריכות בישול ארוך ולכן הן רק יספגו טעמים. להוריד מהאש ולהגיש.
אשמח לשמוע איך יצא ובהצלחה.
היי,
הקציצות יצאו בסדר, אבל לא להיט והיו לי כמה בעיות עם המתכון.
לאחר שסיננתי את העדשים ושמתי במעבד, זה לא הפך למשחה אלא למשהו גרגירי יבש והייתי צריכה להוסיף מעט נוזלים כדי שזה יהיה משחתי. בכלל שמתי לב שבכלל אין נוזלים במתכון – כלום. שתי כפות מים על שש כפות קוואקר לא הספיקו כדי לרכך את הקוואקר הדק, זה נראה לי לא מספיק מים. בסופו של דבר יצא לי גוש בצקי כזה וכבד.
את הקציצות טיגנתי במחבת פסים ("מחבת סטייקים") שמיועדת יותר לצריבה ופחות לטיגון מלא, כפי שהמתכון ביקש, אבל הקציצות בכלל לא התבשלו בפנים, למרות שבחוץ היו צרובות לגמרי. התוצאה: קציצות מאד כבדות ורכות בפנים, כאילו "לא מבושלות". קצת מאכזב.
היי האם בישלת את העדשים ? או האם רק עברו השרייה במים? בדכ אין צורך להוסיף מים לקציצות כי הרי אנו רוצים שהם יתחברו ומים יפגמו בכך. אם הרגשת שהמים לריכוך שיבולת השועל לא הספיקו את יכולה להוסיף קצת. פעם הבאה ממליצה להוסיף עוד בצל בטיגון על מנת שיקליל את המסה. בכל מקרה הקציצות מבושלות מבפנים ואפשר לאכולן
יעבוד גם עם עדשים ירוקות?
כן בהחלט
קלי בחשבון שלוקח יותר זמן לבשל אותם
בהצלחה
קציצות מעולות…נחטפו איך שהוגשו….
איזה כיף לשמוע שוש!! תודה רבה לך שחזרת לעדכן (; לבריאות
אשמח אם בקציצות עדשים לנשל היתה אפשרות ללא גלוטן ובכל מתכון אופציה ללא גלוטן
אפשר להשתמש בפירורי לחם ללא גלוטן להוסיף מהם יותר ממה שמצויין במתכון ולהשמיט את שיבולת השועל
בהצלחה
היי 🙂
באיזה כוס מודדים את העדשים?
ואיזה סוג של עדשים שחורות? הממש קטנות?
תודה!
היי
להשתמש בכוס מדידה רגילה ( כמו לקמח)
וכן השחורות, ניתן לקנות במשקל בחנויות תבלינים ויש גם במארזים
בהצלחה
היי,
רציתי לשאול אם ניתן להשתמש בעדשים כתומות או ירוקות??
היי טל,
הכתומות לא מתאימות. הירוקות יתאימו לבשל לדרגת ריכוך אבל שהן עדיין נגיסות ( בערך 40 דק׳ בלי השרייה מוקדמת)
את שאר הדברים כפי שמופיע במתכון
בהצלחה
יצאו מאוד טעימות ורכות אבל אחרי שהתקררו נהיו ממש יבשות, מה אפשר לעשות?
היי אלי
בפעם הבאה מציעה לחמם מעט בתנור ולהבריש מעט בשמן כדי להחזיר להן עסיסיות. ואולי בפעם הבאה לטגן בצל עם קצת יותר שמן. בכל מקרה מציעה להגיש אותן עם טחינה או סלסה של עגבניות שיעניקו עסיסיות גם. ( אגב, צרבת על מחבת פסים או אפית?)
בהצלחה
קציצות נהדרות!!! מכינה אותם כבר פעם שלישית בשבועיים האחרונים.
הוספתי לגיוון זוקיני (וביצה) ויצא מעולה.
תודה רבה על מתכון מנצח!
ואוו!! איזה כיף לשמוע (; תודה רבה לך שחזרת לשתף
מכינה כבר כמה פעמים, תודה ! מה כמות העדשים אחרי הבישול?
מעולה שמחה לשמוע העדשים מכפילות את נפחן אחרי בישול
תודה רבה!! יצא נפלא! אני צמחונית שמנסה להוריד בכלל מוצרים מהחי וכבר המון זמן מנסה לעשות קציצות טבעוניות וזו הפעם הראשונה שיצא לי טעים לאללה שגם הלא-צמחוניים אהבו.
ואוו ממש תענוג מאוד לשמוע!
שמחה שיצא מוצלח
תודה על העדכון
שבוע טוב
ענת
הי ,הקציצות יצאו טעימות .כולם אהבו , תודה על המתכון.
האם אפשר להקפיא את הקציצות ? ואם כן איך עדיף לפני הטיגון או אחריו?
תודה מראש.
היי
שמחה לשמוע
ניתן להקפיא אחרי טיגון
תודה