לקמח הכוסמין התוודעתי בהמלצתם של ספרי תזונה שקראתי לאחרונה וגילתי שהוא מעניק טעם נפלא ועדין למאפים (לצד יתרונות בריאותיים). חשוב לציין כי הקמח מכיל גלוטן. את הקמח ניתן למצוא בחנויות טבע.
מי שמורגל באפיית לחמים ו/או מאפיי שמרים, לא יחשיב את הכנת החלות כקשה, אך לאלה שזו ההתנסות הראשונה שלהם באפיית חלות ובשימוש בשמרים להלן מספר הדגשים:
במתכון הנוכחי אני משתמשת בשמרים יבשים ואני ממליצה בחום להשתמש בהם. (ניתן לרכוש בסופרים באריזות קטנות, או בחנויות המתמחות בקונדיטוריה ואפייה, שם ניתן לרכוש אותם באריזת וואקום גדולה). משך התפוגה שלהם הוא ארוך (בהשוואה לשמרים טריים), ניתן לאכסנם במקפיא והם אינם דורשים "התעסקות" מיוחדת כשמכינים מאפים.
עם זאת, חשוב להקפיד שהמלח לא יגע ישירות בשמרים ועל כן אופן הכנסת חומרי הגלם לתוך קערת הלישה היא חשובה (כפי שתראו בהמשך בפירוט אופן ההכנה).
הכנת החלות אינה דורשת מיקסר מקצועי, את הבצק אני לשה ידנית והחלות המתקבלות הן תפוחות ויפות (וגם טעימות…). עם זאת, אין ספק ששימוש במיקסר מקצועי ישפר את התוצאה אף יותר.
בהכנת חלות (ובכלל במאפי שמרים) נחוצה סבלנות! תפיחת הבצק כוללת שני שלבים: האחד לאחר שלשנו את חומרי הגלם לבצק ובשלב השני לאחר שקולעים את הצמות ומעניקים לחלות את צורתן.
מצרכים ל2 חלות גדולות:
1 כף שמרים יבשים
כוס ורבע מים פושרים
2 כוס קמח לבן
1 כוס קמח מלא
2 כוס קמח כוסמין
2 כפות סוכר חום בהיר
2 ביצים טרופות
3/4 כוס שמן
1 כפית מלח
להברשה: ביצה טרופה עם מעט מים
לקישוט:
1 כפית שומשום
1 כפית קצח
1 כפית מלח גס – אטלנטי
אופן ההכנה: (ללא מיקסר- לישה ידנית)
1.בקערה גדולה שמים כף שמרים יבשים
2.מנפים במסננת את הקמח לתוך הקערה (מעל לשמרים). ניפוי הקמח עוזר גם להיפטר מכל מיני "מסתננים" שנכנסו לקמח וגם תורם עד כ- 20 אחוז לנפח המאפה.
3.מוספים את הסוכר, המים, המלח,הביצים והשמן ומתחילים ללוש. אם הבצק דביק מידי, משמנים את הידיים במעט שמן וממשיכים את הלישה.
4.יש ללוש את הבצק לפחות כחמש דקות, היות שהלישה תורמת לפיתוח רשת הגלוטן בבצק. כשרואים שהבצק התאחד, משמנים מעט את הבצק, מכסים את הקערה במגבת מטבח או נייר מגבת ומתפיחים. יש להימנע מלכסות את הקערה בניילון נצמד.
5.לזירוז ההתפחה, ניתן להעמיד את הקערה המכוסה במקום חמים יותר (אך לא בתנור ) ניתן להניח את הקערה מעל המקרר.
6.לאחר כשעה חוזרים אל הבצק ובודקים מה מצבו. ברגע שרואים כי הבצק הכפיל את נפחו, מוצאים ממנו את האוויר על ידי לישה חוזרת. ועוברים לשלב הבא. יש להימנע מהתפחת יתר של הבצק.
7.באמצעות סכין חותכים את הבצק ל 6 חתיכות שוות.
8.מעל משטח מעט מקומח או מעל נייר אפייה, מרדדים את חתיכות הבצק לרצועות בגודל של כ- 40-42 ס"מ. יש להקפיד לא לדקק את הרצועות יותר מידי ולשמור על הגודל הרצוי. לצורך פעולת הרידוד הידנית ניתן לקמח מעט את הידיים או/ו את הבצק.
9.לאחר שסיימנו את יצירת הרצועות, מעבירים אותן לתבנית אפייה כשמעליה נייר אפיה.
10.קולעים כל 3 רצועות לצמה. מתקבלות 2 חלות.
11.בקערה אחת טורפים ביצה עם כפית מים בקערה. ובקערה אחרת מערבבים את הקצח, שומשום והמלח. בעזרת מברשת סיליקון מורחים את החלות בלילת הביצה.
12. מפזרים את הקצח, שומשום והמלח מעל החלות.
13. מכסים את החלות במגבת מטבח וממתינים לתפיחת החלות.
14.מחממים תנור לחום של 200 מעלות. (לא מכניסים מיד את החלות לתנור אלא נותנים לחום התנור לעלות ולהגיע לטמפ' רצויה).
15. מכניסים את החלות לתנור.
16. כעבור 15 דק' מנמיכים את חום התנור ל 180 מעלות וממשיכים באפייה עד שהחלות מוכנות, בערך עוד כ 20 דק.
שבת שלום!
הי
אני מקווה שזו את מהקורס של היום…..
שמחתי להכירך. ואני אוהבת את מה שאת עושה בבלוג הזה.
עשיתי מנוי ,ואם זו את ,אז אני מחכה לשאר המפגשים:-))
חיה.
הי חיה, אכן זו אני ותודה רבה רבה על הפרגון 🙂
גם לי היה נעים להכירך, והקורס עד כה ממש מעניין, נכון? מחכה למפגשים הבאים. נפגש.
שוב תודה,
ענת
צ'מעי…. בלוג מקסים !
את מצלמת מקסים והבלוג יפהפיה !
אני כבר הולכת לחטט לך קצת בבלוג.
היה ממש כיף להכירך וגם אני כמו חיה כבר מחכה לשיעורים הבאים.
את אדם מקסים.
שולחת לך חיבוק גדול וכבר עשיתי מנוי.
ארי
את מתוקה אמיתית 🙂 תודה על הפרגון. גם אני עשיתי מנוי לשלך. שבוע מקסים ושוב תודה.
איזה חלות מדהימות חבלז כל הכבוד אחותי
תודה על המתכון הזה,
הכנתי כבר פעמיים ואני משתפרת.
הפעם החלות תפחו לא רע בכלל (אולי כי הגיע הקיץ) אבל הן "נשפכו" לי לצדדים, כלומר תפחו הצידה כזה ולא למעלה.
עצות?
היי דפנה,
שמחתי לשמוע שהכנת כבר פעמיים את המתכון,
החום אכן מזרז את תפיחת הבצק, זה נראה לי הדבר הטוב היחיד שניתן להגיד על החום הזה….:)
לגבי התפיחה לצדדים, ההצעה שלי לפעם הבאה היא לאחר שהבצק תפח ועיצבת את החלות לצמות להניח את החלות בתבניות אינגליש קייק- כך שזה ייצב את הצדדים באפייה.
אשמח לשמוע אם זה עזר,
תודה ושבת שלום
במתכון לחלות עם כוסמין מדוע את מערבבת גם קמח לבן וגם מלא?
אין אפשרות לעשות בצק ב100אחוז של כוסמין בלבד?
מחכה לתשובה בהקדם האפשרי, תודה מראש.
היי אדיבה, היות שניתן להשיג גם קמח כוסמין מלא וגם קמח כוסמין לבן אני מניחה שאפשר להכין חלה שתבוסס על קמח כוסמין בלבד (שילוב של לבן ומלא). אך חשוב לי לציין שטרם ניסיתי.
במאפים עם קמח מלא -בד"כ משלבים עם קמח לבן היות שאחרת המאפים יוצאים דחוסים מידי.
מקווה שעניתי לשאלתך ואני סקרנית לשמוע אם הכנת את החלות מקמח כוסמין בלבד 🙂
תודה ושבת שלום,
ענת
ועוד משהו שרציתי להוסיף, קמח כוסמין היינו דל בגלוטן, ועל כן ייתכן כי שימוש בקמח כוסמין בלבד ישפיע על רמת התפיחה של החלות.
אפיתי היום בפעם ראשונה עם קמח כוסמין. החלות (הכנתי גם לחמניות) לפי המתכון שלך יצאו טעימות מעבר לציפיה!!! תודה רבה.
אחרי כוס מים הבצק היה נירא בסדר, ולא הוספתי את היתר. האם נהגתי נכון?
שבת שלום ותבורכי על כל המידע!
שלום לך!
הכי נכון זה להרגיש את הבצק, במיוחד אם הלישה היא ידנית.
שמחה מאוד לשמוע שיצא טוב וטעים! ותודה שחזרת לעדכן
שבת שלום!!!
היי Anat
שנה טובה ומבורכת!
שוב הגעתי לפרגן. מאז שהתחלתי לאפות את החלות שלך, בעלי לא רוצה לשמוע על חלה אחרת, אפילו שהולכים לארוחת שישי ושבת אצל חמותי, אני אופה בבית ולוקחת את החלות איתנו. משהו משהו!
בשעון קיץ היתי מספיקה לאפות עוד אחרי העבודה ביום שישי ולפני כניסת שבת. עוד רגע כבר שעון חורף ובספק אם אספיק. יש מצב להכין את הבצק לילה לפני? אשמח לשמוע רעיונות. תודה מראש!
את בטח מכירה scones . אז מצחיק, אבל שאני מכינה לחמניות מהמתכון של חלת כוסמין שלך, וזה יוצא חם מהתנור, עם חמאה זה בדוק מזכיר לי טעם של סקונס שזכור לי מהילדות.
היי Sonja ! חייכת אותי, אני מאוד שמחה לשמוע !!!
על מנת שלא להיות בלחץ לקראת השבת, אני מציעה להכין את החלות לילה לפני ולאפות אותן. אחרי שהצטננו לעטוף היטב ברדיד אלומיניום ולסגור בשקית ניילון ולהקפיא. לפני שאת יוצאת לעבודה הוציאי את החלות מהמקפיא והן יפשירו בחוץ. אם את רוצה, אחרי שהפשירו, ניתן לתת להן חימום קל בתנור שחומם מראש כ 5-10 דק' כשהן עוד עטופות ברדיד האלומיניום.
לגבי הלחמניות- קשה לעמוד בפני לחמניות חמות או סקונס עם חמאה ובטח לא בפני כאלה שמזכירות טעמי ילדות, הכי כיף 🙂
תודה ושנה טובה ומבורכת גם לכם!
ענת
תודה על התגובה, ענת.
האמת אני חשבתי על אפיה יום קודם, בתקווה שהלחם ישרוד 🙂 אנסה בהקדם.
אולי אכין כבר כמות כפולה ויחד עם הפרשת חלה אפריש למי שלא עומד בריח של הלחם בבית….כולל אותי.
בהזדמנות אספר איך היה.
שוב תודה!
שלום,
אחלה מתכון! ניסיתי את זה השבת (שמונה לחמניות), ויצא טעים משהו. השארתי את הלחמניות כמה דקות יותר מדי בתנור (איך יודעים שזה מוכן?) אז יצא טיפה יבש, אך הטעם גן עדן והטקסטורה מצויינת. תודה רבה! אני אכין שוב.
דניאל
שמחה מאוד לשמוע דניאל!
פעם הבאה כמה דקות פחות בתנור (תנורים שונים בעוצמת החום שלהם, ועל כן זה משתנה מתנור לתנור)
תודה שחזרת לעדכן
שבוע טוב!
ענת
עשיתי יצא מדהים. תודה!!
שמחה לשמוע חגית ותודה שחזרת לעדכן
הי.
במה ניתן להחליף ביצים?
תודה!
במקרה של החלה הזו, חברה טבעונית סיפרה לי שהחליפה
את הביצים שבמתכון ברסק תפוחים 113 ג׳ ושיצא נהדר!
אני טרם בדקתי זאת אך שווה לנסות. אשמח לשמוע איך יצא.
תודה!
המממ מעניין 🙂 מעניין מה קורה עם טעם לוואי של תפוחים.
אני אבדוק בהחלט.
רק תוהה – ביצים בחלה – מטרתם להוסיף שומן נכון? ואם במקום ביצים אוסיף עוד שמן?
תודה
לפי מה שהבנתי לא היה טעם לוואי מהתפוחים. נכון
שבדכ משתמשים ברסק תפוחים על מנת להפחית מכמות השמן
אך במקרה זה הייעוד שלהם שונה, אני דווקא לא מציעה להחליף את הרסק בעוד שמן.
השילוב של הקמחים המלאים, כמות השמן שכבר במתכון בתוספת עוד שמן
לא יוביל לתוצאה הרצויה.
בהצלחה(;
תודה ענת אני אנסה ואדווח 🙂
שלום לך
נראה ממש טעים והייתי רוצה להכין
אך לצורך הפרשת חלה צריך מינימום של 1.560 ק״ג קמח (ילקוט יוסף)
יש אפשרות שתתני לי את כמות המצרכים לפי זה?
ממש תודה
שלום לך שרה. הייתי מכינה 3 חלות כאלו על מנת שיספיק להפרשת חלה
בהצלחה! ושבת שלום
הבהרה: הכוונה ל 6 ז״א להכפיל ב 3 את הכמות
ענת
החלות יצאו מדהיםםם
החלפתי עם רסק תפוחים לא ממותק במקום הביצים
ממש תודה
בהחלט שומרת וגם מעבירה הלאה לכל החברות
תודה
שרה, מאוד שמחה לשמוע!!
תודה שחזרת לעדכן
ענת
יצא מדהים, הכנתי כבר 3 פעמים!!! תודה רבה
נועם, כיף לשמוע!
תודה לך שחזרת לעדכן
שבת שלום
כל מי שטועם אותן מתענג אני מחליפה ועושה חצי כמות מקמח 70 אחוז וחצי מקמח כוסמין מלא, כולם נהנים, תודה ושבת שלום.
חגית,
תענוג לשמוע
תודה רבה לך ושבת מהנה!
ענת
הי ותודה על המתכון!
חילקתי את כל הכמות ל-2 כדי להכין חלה אחת, מקווה שתצא טוב! 🙂
יש לי שאלה- בהתפחה השניה איך אפשר למנוע הידבקות של המגבת לחלה?
וגם- לאחר ההתפחה השניה- החלה איבדה את צורת הצמה- יש לך מושג למה?
ועכשיו, אחרי שהוצאתי מהתנור, יכולה גם להוסיף שתפח לרוחב במקום לגובה
כל טיפ יתקבל בברכה, תודה! 🙂
היי מיטל,
ברוכה הבאה לבלוג ושמחה שבחרת לנסות את המתכון לחלת כוסמין.
לדעתי ייתכן שהיתה התפחת יתר. למרות הזמן שציינתי צריך להתחשב גם בתנאים ב״שטח״ ולראות אם הבצק הכפיל את נפחו- גם אם בטרם עברה שעה.
אחרי הכפלת הנפח- לשים שום – להוצאת האוויר ומעצבים את החלות
בכל מקרה הטיפ שלי רלוונטי ל2 השאלות ששאלת- להניח את החלות – אחרי שעיצבת אותן לצמות, בתוך תבנית אינגליש קייק (מעט משומנת- או עם נייר אפייה- כדי למנוע הדבקות ) כך תוכלי להניח את המגבת מעל מבלי שתתדבק וכך גם הצורה תשמר והחלות
יתפחו לגובה ולא לרוחב
מצרפת דוגמה לחלה שנעשתה כך מחשבון האינסטגרם שלי http://instagram.com/p/iI9ewZpWcZ/?ref=badge&modal=true
תודה ושבת נעימה
ענת
הי ענת,
כמה שאלות לי אליך,
1. למה לא טוב לכסות בניילון נצמד ואז מגבת ?
2. זה משנה אם מורחים את הביצה לפני או אחרי ההתפחה ?
3. אם אפשר לתת לחלות להתקרר לילה שלם בחוץ ?
תודה ושבת שלום
שלום ליר,
הרעיון לכסות במגבת מטבח על מנת לתת לבצק ״לנשום״ ואפשרות לתפוח. לפעמים אני מכסה בניליון נצמד אבל משאירה את הכיסוי מעט גלוי.
בד״כ מברישים בעדינות עם ביצה לפני הכנסה לתנור ומפזרים שומשום. אך אפשר גם לפני (אם כי יש הטוענים שהברשת הביצה בשלב זה ״מכבידה״ על הבצק ומעכבת את התפיחה).
אפשר לתת להן להצטנן מעט ולכסות במגבת מטבח ולהשאיר לילה שלם בחוץ (אני בד״כ עושה זאת בחורף ולא בקיץ כשמאוד חם).
מקווה שעזרתי.
שבוע טוב
ענת
היי, כמה זמן התפחה שניה?
היי התפחה אחרי עיצוב כחצי שעה אבל תלויה בטמפרטורת החדר גם ( חום או קור, התפחה קרובה למקור חום וכו׳) צריך להשגיח לראות שלא תופחת יתר היות שבאפייה ( שם החלה תופחת עוד) לא יהיו קרעים בעיקר בחיבורים בצמות.
הכנתי את החלות שלך ואני חייבת להגיד שהן יצאו מדהימות!!
ללא ספק המתכון הכי טוב שהכנתי
איזה כיף לינוי! שמחה מאוד לשמוע
תודה רבה שחזרת לעדכן ❣️